Ay Çekirdeği

Favori yemişlerimiz arasında olan ay çekirdeği içerisindeki yağlar ve proteinlerle damar sertliğini engeller ve kolesterolü düşürür. Kalp ve sinir hastalıklarına iyi gelmesinin dışında içerisindeki selenyum ve E vitamini ile iyi bir antioksidan görevi görür. Sahip olduğu fosfor ve çinko, kemik ve dişlere iyi gelirken, bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.

Antep Fıstığı

Oldukça faydalı olan Antep fıstığı günde 11-12 adet tüketildiği takdirde fosfor, vitamin B1 ve protein ihtiyaçlarının % 35’ini, vücudun yağ ihtiyacının ise tamamını karşılamaktadır. Bunun dışında kolesterolü düşüren, damar sertliğini gideren Antep fıstığı, ince bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler. Enerji ve iştah üzerinde olumlu etkileri olduğu saptanan Antep fıstığının mide, bağırsak, kalp ve kalp kasları üzerinde de olumlu etkileri bilinmektedir.

Yer Fıstığı

Zihinsel ve bedensel yorgunluğa iyi gelen ve öğrenmeyi arttıran yer fıstığı iyi bir protein kaynağıdır. Kemiklerin ve kasların güçlenmesine yardımcı olmasının dışında, içindeki B1 vitamini ile kan şekerinin düzenlenmesini sağlar. Ayrıca B3 vitamini kolesterol oranını düşürerek damar ve kalp hastalığı riskini azaltır. Posalı olduğu için kansere karşı koruyucu etkisi ve kabızlığa karşı faydaları vardır. Gastrit ve mide rahatsızlıklarında yardımcıdır.

Kabak Çekiedeği

Böbrekler üzerinde oldukça faydalı olan kabak çekirdeği mesane iltihabını önler ve idrar yollarında oluşan hastalıkları giderir. Birçok prostat ilacında etkin madde olarak kullanılır ve prostat büyümesini önler. Kalın bağırsak kanseri riskini önler ve bağırsakları temizler. İçindeki fosfor kemik ve dişler için faydalıdır. Yağındaki phytosterin maddesi kolesterolü dengeler. Bolca B15 vitamini ve Omega 3 - Omega 6 yağları içerir.

Fındık

Yakından tanıdığımız fındık oldukça besleyici ve enerji verici bir yemiştir. İçindeki yağ ve proteinlerle bedensel ve zihinsel yorgunluklara iyi gelmesinin dışında, kalp ve damar sağlığına faydalıdır. Düzenli tüketildiğinde kalp krizi riskini azaltır, kalp ritmini ayarlar ve kolesterolü dengeler. Cinsel hormonları geliştirir ve cinsel gücü artırır. Kansızlık, sindirim ve dolaşım sistemi bozukluklarını gidermede etkilidir. İçindeki kalsiyumla kemik ve diş gelişiminde etkilidir. Protein, vitamin B, D ve E; kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir ve çinko mineralleri açısından da zengindir.

Badem

Sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmazlardandır. Sinirleri güçlendiren badem, beden ve zihinsel yorgunluğu giderir. Hamilelerde sütü arttıran badem, bebeklerin gelişimine de yardımcıdır. Böbrek ve idrar yolundaki iltihapları da temizleyen badem hazımsızlığa da iyi gelmektedir. İçeriğindeki yağlarla tok tutan ve kilo vermeye yardımcı olan badem, magnezyum ve bakır açısından oldukça zengindir. Kötü kolesterolü (LDL) düşürür, koroner kalp hastalıkları, damar sertliği ve kalp krizi riskini yarı yarıya azaltır.

Kaju

Bu lezzetli kuruyemiş içerisindeki çinko, mineral, magnezyum, potasyum ve vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Buna bağlı olarak gripten kansere kadar birçok hastalığa karşı direnci arttırır, kasların çalışmasını ve kalp atışlarını düzenler. Kemik hastalıklarını önlemede de etkili olan kaju; büyüme gelişme, gebelik, sperm kalitesinin arttırılmasına yardımcı olmaktadır. İçerisindeki selenyum ile şeker hastalığına ve metal zehirlenmelerini önleyici etkisi vardır.

Mısır

Vücudun lifli besinlere olan ihtiyacını karşılar, enerji veren içeriği ile kan şekeri, trigliserit ve kolesterolü dengeler. Lifli yapısı kalın bağırsakta koruyucu etki yapar ve özellikle kolon kanseri riskini azaltır, kabızlığı önler.

Sarı Leblebi

Birçok kişinin favorisi olan sarı leblebi içindeki yağlar ile tokluk hissi verir ve kilo vermede yardımcıdır. Mide asidinin fazlasını alır ve reflü hastalarında mideyi rahatlatır. İdrar söktürmede yardımcı olan sarı leblebi mesane ve böbrekteki taşların düşürülmesine yardımcıdır. Nohuttan elde edildiği için bağırsak tembelliği konusunda oldukça faydalıdır.

Beyaz Leblebi

Tıpkı sarı leblebi gibi beyaz leblebi de diyet yapanların yardımcısıdır. Tokluk hissi vermesi dışında bağırsak tembelliği konusunda da vücuda yardımcı olarak kolon kanserini önleyicidir. Mide asidini azaltmasıyla reflü sahibi olanların en büyük yardımcıları arasında olan beyaz leblebi, bel ve diş eti ağrılarına da iyi gelmektedir. Ayrıca içerisindeki minerallerle yumuşak doku tedavisini hızlandırır.

Siyah Üzüm

Protein ve karbonhidrat kaynağı olan kuru üzüm yüksek enerji vermesinin dışında, bağışıklık sistemini güçlendiren bir kaynaktır. Ayrıca iyi bir ağrı kesici olan kuru üzüm; eklem iltihaplarına, unutkanlığa, öksürüğe iyi gelir, bronşit üzerinde etkilidir, DNA hasarını azaltır.

Sultaniye

A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerine sahip olmasının dışında fosfat, kalsiyum, demir, fosforik asit, organik asitler, formik asit içeriğine sahip olması; kansızlık, ishal, hipertansiyon, kalp krizi, felç, şeker hastalığı gibi birçok hastalığa iyi gelir. Mideye faydalı olan kuru üzüm unutkanlığa da birebirdir.

Kuru Kayısı

Potasyum açısından zengin olan kuru kayısı; kalp atışı, kan basıncını düzenler, etkili bir kas gevşeticidir. İçerisindeki kalsiyum ve magnezyum ile kemik ve dişler için faydalıdır. Yüksek demir oranı ile kansızlığa iyi gelir ve cilt, saç canlılığını arttırır. Lifli yapısı ile sindirim sistemini aktive eder, bağırsak tembelliğini önler ve bağırsağı korur. Kan şekerini önlemesinin yanında, böbrekleri çalıştırır, göz sağlığına iyi gelir.

Gün Kurusu

Sindirimi kolaylaştıran, mide ve on iki parmak bağırsağı için önemli olan gün kurusu, antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Karaciğerin yenilenmesini sağlamasının yanında içeriğindeki beta karoten ile akciğer ve kalbi korur. Bol miktarda potasyuma sahip olduğundan sinirsel gerginliği azaltır ve beyin fonksiyonlarını düzene sokar. Kansere karşı koruyucu olan gün kurusu kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, hepatit ve siroz tedavisinde olumlu katkı sağlar.

Kuru Erik

Tam bir vitamin, mineral ve albümin deposu olan kuru erik B1, B2, B3, B6, A, C, E vitaminleri dışında; fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum ve mangenez minerallerini de içinde barındırır. Toksin atımı konusunda yardımcı olan kuru erik hazım, idrar sökme ve kabızlık konusunda da faydalıdır. Antioksidan içeriği sayesinde yaşlanmaya karşı korumakta, kalp krizi riskini azaltmaktadır. İçerisindeki östrojenle özellikle menapoz dönemindeki kadınlar için iyi bir destektir. Tansiyon, karaciğer, romatizma ve besin zehirlenmesinde önemli rol oynamaktadır.

Ceviz

İçeriğindeki fosfor, kalsiyum ve omega-3 ile kemik ve dişleri güçlendirir, zihin, kas yorgunluğuna iyi gelir. Balık kadar besleyici olan ceviz içerisinde B1, B2, B3, B6 ve E vitamini yüksek miktarda bulunmaktadır. Damar sertliğini önlemesinin dışında, bağışıklık sistemini korur ve antikor üretimini arttırır. İçerisindeki yağ mide ve bağırsakları temizler, kabızlığı önler.